ادامه تحصیل در خارج از کشور تبدیل به گزینه‌‌ای پرطرفدار برای جوانان و نوجوان شده که در این میان تحصیل در ترکیه از محبوبیت بالاتری برخوردار است. 

کشور ترکیه به دلیل ارتقای سطح آموزشی دانشگاه‌های خود در طی سال‌های گذشته، به یک مقصد محبوب برای دانشجویان بین‌المللی تبدیل شده و نه تنها به دلیل کیفیت آموزشی بالا، بلکه به دلیل هزینه‌های کمتر و امکانات آموزشی پیشرفته نسبت به دانشگاه‌های اروپایی به عنوان یکی از بهترین گزینه‌ها برای ادامه تحصیل در خارج از کشور مطرح شده‌ است.

در این مقاله به بررسی دلایلی می‌پردازیم که چرا تحصیل در ترکیه به عنوان یک گزینه ایده‌آل برای دانشجویان بین‌المللی و ایرانی شناخته شده است.

تحصیل در ترکیه

کشور ترکیه یکی از مهم‌ترین و پررنگ‌ترین کشورها در منطقه خاورمیانه بوده و علاوه بر اهمیت تاریخی و فرهنگی ترکیه از لحاظ آموزش عالی نیز جزو یکی از کشورهای پیشرو در منطقه خاورمیانه و اروپا است. دانشگاه‌های ترکیه امکانات آموزشی بسیار بالا و خوبی داشته و مدارک فارغ التحصیلان این دانشگاه‌ها مورد تایید کشورهای اروپایی و آمریکایی است.

تحصیل در ترکیه فرصت استثنایی برای کسب دانش و تجربه برای جوانان پرتلاش فراهم می‌کند. این کشور با داشتن مجهزترین دانشگاه‌ها و مراکز علمی معتبر مرجع علمی و تحصیلی عالی برای دانشجویان در رشته‌های متعددی از جمله رشته‌های پزشکی و پیراپزشکی، رشته‌های مهندسی، علوم انسانی، اقتصاد و علوم پایه است.

 

تاریخچه آموزش عالی در ترکیه

تاریخچه آموزش عالی در کشور ترکیه به اواخر قرن نوزدهم برمی‌گردد؛ اولین دانشگاه این کشور در سال ۱۸۷۱ تاسیس شد. 

اولین دانشگاه ترکیه دانشگاه استانبول بود که در سال ۱۴۵۳ توسط سلطان محمد فاتح تاسیس شد و در ابتدا  “دارالفقها” نام گرفت. هدف از تاسیس این دانشگاه تربیت دانشمندان و متخصصان ماهر برای اداره امور دولت عثمانی بود. 

در دانشگاه استانبول دانشجویان در رشته های گوناگون از جمله فقه، حدیث، تفسیر قرآن، ریاضی، نجوم و فلسفه تحصیل می‌کردند. دانشگاه استانبول در اوایل قرن پانزدهم میلادی به عنوان یکی از مهم‌ترین مراکز علمی و آموزشی در امپراتوری عثمانی شناخته می‌شد و بسیاری از دانشمندان و محققان مشهور در این دانشگاه تحصیل کرده‌اند.

 

علاوه‌بر نقش دانشگاه استانبول در توسعه علم و دانش در کشور ترکیه، این دانشگاه نقش مهمی در توسعه و گسترش علم و دانش در جهان هم داشت. با گذشت زمان و تغییرات سیاسی در ترکیه مدرن، نام دانشگاه “دارالفقها” به دانشگاه استانبول تغییر پیدا کرد و هم اکنون نیز جزو یکی از دانشگاه های برتر ترکیه و جهان است.

دانشگاه استانبول ترکیه
دارالفقها، اولین دانشگاه ترکیه،۱۴۵۳، تاسیس توسط سلطان محمد فاتح

در طی این سال‌ها نیز دانشگاه دولتی و خصوصی ترکیه رشد و توسعه پیدا کرده و مورد توجه دانشجویان بین المللی قرار گرفته است. هم اکنون کشور ترکیه بیش از ۱۷۰ دانشگاه دولتی و خصوصی دارد که به ارائه برنامه‌های آموزشی در سطوح فوق دیپلم، لیسانس، فوق لیسانس و دکتری می‌پردازند.

دلیل برتری دانشگاه‌های ترکیه

دلایل بسیار زیادی وجود دارد که باعث شده دانشگاه‌های ترکیه مورد توجه دانشجویان بین المللی قرار بگیرد. در ادامه به دلایل برتری دانشگاه‌های ترکیه اشاره می‌کنیم: 

  1. موقعیت استراتژیک کشور ترکیه در میان کشورهای اروپایی و آسیایی
  2. وجود استادان با تجربه و تحصیل کرده در دانشگاه‌های معتبر جهانی
  3. هزینه تحصیل پایین نسبت به کشورهای اروپایی و آمریکایی
  4. هم سطح بودن امکانات آموزشی و سطح علمی دانشگاه‌های ترکیه در مقایسه با دانشگاه‎‌های اروپایی و آمریکایی
  5. برگزاری دوره‌های آموزشی متنوع در تمامی مقاطع تحصیلی برای دانشجویان خارجی
  6. امکان تحصیل در رشته‌های متنوع تحصیلی

همه‌ی این موارد بخشی از دلایل برتری دانشگاه‌های ترکیه و انتخاب آن‌ها توسط دانشجویان بین المللی است.

مزایای تحصیل در ترکیه

علاوه‌بر دلایلی که برای برتری دانشگاه‌های ترکیه و مورد توجه قرار گرفتند؛ در این بخش به سراغ برخی از مزایای تحصیل در ترکیه می‌رویم:

  • هزینه‌های تحصیل پایین: هزینه‌های تحصیل در ترکیه در مقایسه با دانشگاه‌های اروپایی و آمریکایی بسیار پایین است.
  • امکانات آموزشی مدرن: دانشگاه‌های ترکیه به امکانات آموزشی مدرن و امکانات پیشرفته مجهز هستند.
  • محیط چند فرهنگی: کشور ترکیه در تقاطع اروپا و آسیا واقع شده است و به همین دلیل، یک محیط چند فرهنگی دارد. محیط چند فرهنگی باعث می‌شود دانشجویان حس غربت چندانی حس نکنند.
  • زبان انگلیسی به عنوان زبان دوم در دانشگاه: بیشتر دانشگاه‌های ترکیه دوره‌هایی را به زبان انگلیسی برگزار می‌کنند؛ به همین دلیل دانشجویان بین‌المللی به‌راحتی می‌توانند در دانشگاه‌های ترکیه به تحصیل ادامه دهند.
  • فرصت‌های کاری بالا: ترکیه کشوری است که به دلیل موقعیت استراتژیک خود از فرصت‌های کاری خوبی برخوردار است.
  • امکان ادامه تحصیل و کار در کشورهای اروپایی و آمریکایی: با تحصیل در کشور ترکیه و بعد از فارغ التحصیلی به‌راحتی می‌توانید برای ادامه تحصیل وارد دانشگاه‌های اروپایی و آمریکایی شوید. همچنین با توجه به معتبر و مورد قبول بودن مدرک فارغ التحصیلی دانشگاه‌های ترکیه، امکان کارکردن در کشورهای اروپایی برای فارغ التحصیلان فراهم است.
  •  دانشگاه و تنوع برنامه: در سال‌های اخیر دولت ترکیه اقدامات مناسبی در راستای جذب و تسهیل اشتغال دانشجویان بین‌المللی انجام داده است. برای مثال وزارت آموزش و پرورش ترکیه برنامه‌هایی برای تسهیل جذب دانشجویان خارجی در دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی  تنظیم کرده.

همچنین دانشجویان خارجی نیازی به اخذ ویزای کار جدا از ویزای تحصیلی ندارند و می‌توانند در حین تحصیل در بازار کار ترکیه مشغول به کار شوند. 

شرکت‌های ترکیه‌ای نیز به دلیل نیاز به نیروی کار ماهر و متخصص از جذب دانشجویان خارجی حمایت می‌کنند؛ زیرا موقعیت استراتژیک ترکیه در همسایگی با اروپا و آسیا  باعث رشد اقتصادی سریع این کشور شده و نیاز به نیروی کار متخصص بین المللی را افزایش داده است.

  • زیبایی‌های طبیعی: ترکیه کشوری که با داشتن میراث فرهنگی غنی و طبیعت بکر خدادادی هر ساله دانشجویان خارجی زیادی را برای گذراندن دوران تحصیل به این سرزمین جذب می‌کند. زیبایی‌های طبیعی کشور ترکیه فراموش‌ نشدنی است. از ساحل‌های زیبای مدیترانه تا کوه‌های پوشیده از برف شرق آناتولی، از دریاچه‌های بزرگ تا دره‌های سرسبز که کشور ترکیه را به یکی از زیباترین کشورهای جهان تبدیبل کرده است.
  • میراث تاریخی و فرهنگی: ترکیه کشوری با تلفیق فرهنگ‌ها و تمدن‌هاي متنوع است. حضور این کشور در گذرگاه اروپا و آسیا باعث شده کشور ترکیه مردمانی با فرهنگ‌های متفاوت داشته باشد.

فرهنگ ترکیه تحت تاثير فرهنگ‌هاي گوناگون اعم از اسلامي، عثماني و اروپايي قرار گرفته و باعث شده که تبدیل به يکي از جالب‌ترين و غنی‌ترين فرهنگ‌هاي جهان شود و مورد توجه دانشجویان بین المللی قرار گیرد.

  • هزینه زندگی کم نسبت به اروپا: هزینه اقامت در کشور ترکیه به طور متوسط چهل تا شصت درصد کمتر از هزینه زندگی در کشورهای اروپایی است. 

این موضوع به دانشجویان خارجی شاغل به تحصیل در کشور ترکیه اجازه می‌دهد تا با صرف هزینه کم نسبت به کشورهای اروپایی، تجربه‌ی تحصیل در دانشگاه‌های مدرن و برتر هم سطح اروپا را داشته باشند.

غیر از موارد گفته شده مزایای دیگری چون شرایط زندگی راحت و آسان، امکانات رفاهی بالا، داشتن مردم مهمان‌نواز و نزدیکی فرهنگ ملی و مذهبی مردم ترکیه به مردم ایران باعث شده این کشور جزو مقاصد اصلی تحصیلی دانشجویان ایرانی باشد.

چگونگی ورود به دانشگاه‌های ترکیه

ورود به دانشگاه‌های ترکیه برای دانشجویان بین‌المللی یک فرآیند ساده است. برای تحصیل در ترکیه، دو راه وجود دارد؛ اولین روش از طریق آزمون ورودی همان آزمون یوس مرکزی یا تریوس، دومین روش از طریق اخذ پذیرش از دانشگاه‌های خصوصی که برای ورود به بیشتر دانشگاه‌های دولتی ترکیه باید با آزمون ورودی وارد شد و برای دانشگاه‌های خصوصی ترکیه هم با اخذ پذیرش می‌توان وارد رشته و دانشگاه مورد علاقه خود شد.

نتیجه‌گیری

تحصیل در ترکیه به عنوان یک گزینه ایده‌آل برای دانشجویان بین‌المللی، بالخص دانشجویان ایرانی شناخته شده است. این کشور به دلیل موقعیت استراتژیک، سیستم آموزشی مدرن و پیشرفته، هزینه‌ی تحصیل پایین نسبت به اروپا، امکانات رفاهی گسترده در سطح کشورهای اروپایی، فرصت‌های شغلی بین المللی، زبان، فرهنگ و تاریخ غنی، موقعیت جغرافیایی استراتژیک، امکانات ورزشی مدرن و عالی و همکاری با دانشگاه‌های جهانی از جمله دانشگاه‌های اروپایی و آمریکایی انتخابی ایده‌ال برای دانشجویان بین المللی است.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *